O bombă de savoare și sănătate – castraveți murați cu sare

A început sezonul castraveților de grădină și m-am gândit să-ți propun o rețetă prin care aceste legume pline de apă vie și vitalitate se transformă în niște murături aromate de care să te bucuri oricând ai poftă.

Înainte de a-ți da rețeta dă-mi voie să-ți spun câte ceva despre murături, doar câteva idei iar mai mult despre subiect voi scrie probabil la toamnă.

Murăturile adevărate și benefice pentru sănătate sunt cele puse cu sare și nu cu oțet.

În procesul natural de fermentare a legumelor cu sare microorganismele de pe legume transformă glucidele din legume în vitamine (B1, B2, C, A), arome, crescând și aportul de minerale și fibre alimentare.

Legumele fermentate cu sare au efecte revitalizante, remineralizante, de întărire a sistemului imunitar, îmbunătățesc digestia fiind recomandate și în obezitate deoarece au puține calorii și sunt bogate în fibre alimentare care determină instalarea mai rapidă a sațietății.

Pont: poți tăia pofta de dulce consumând două linguri din zeama de murături.

Având în vedere aceste beneficii te provoc să-ți faci propriile murături. Nu ai nevoie de talent sau experiență ci doar să  urmezi instrucțiunile.

Te rog să folosești castraveți de grădină deoarece sunt mai bogați și în substanțe nutritive dar și în microorganisme care vor determina fermentarea lor.

Rețeta de astăzi este inspirată dintr-o rețetă de pe www.m.adevărul.ro și te va ajuta să-ți prepari niște castraveți murați delicioși.

Ingrediente:

  • 2 kg de castraveți de grădină
  • 1,5 l apă
  • 2 linguri sare neiodată autohtonă sau de mare
  • câteva fire de cimbru
  • 4-5 căței de usturoi tăiați bucățele
  • câteva fire de mărar uscat

Preparare:

  • se spală castraveții și se lasă la uscat
  • pregătești un borcan de 3 L sau borcane mai mici (te rog să nu prepari murăturile în vase din plastic sau aluminiu deoarece în timpul fermentării se pot extrage substanțe toxice)
  • pregătești saramura: fierbi apa cu sarea în clocot 5 minute apoi o lași 10 minute să se răcorească
  • pui borcanul pe o tavă metalică (ca să nu se spargă de la saramura fierbinte), pui pe fundul lui jumătate din cantitatea de mărar și de cimbru și așezi castraveții în el. Dacă sunt mai mari îi poți tăia pe lungime sau chiar rondele. Între straturile de castraveți așezi restul de cimbru și mărar și usturoiul.
  • adaugi saramura astfel încât să acopere în totalitate castraveții (fermentarea se face în mediu anaerob – fără oxigen)
  • acoperi borcanul cu o farfurioară sau cu o frunză de varză
  • a doua zi completezi borcanul cu saramura rece rămasă.

Murăturile tale vor fi gata în 3-5 zile.

Îți doresc spor la treabă și lasă-mi un comentariu în care să-mi spui cum ți-au ieșit castraveții murați cu sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *