Cum să faci maia pentru pâine simplu și ușor- partea a doua

Ți- am promis în articolul trecut că voi reveni pentru a-ți explica cum să faci maia pentru pâine și ți-am lăsat timp pentru a strânge cele necesare. Dacă nu ai citit articolul îl găsești aici.

Când am citit prima dată cum se face maiaua pentru pâine am renunțat la ideea de a face și eu deoarece mi se părea complicat și mă speriau cantitățile și procentele care apăreau acolo mai ales că nu aveam un cântar de bucătărie (nu am nici acum și nu cred că aveau nici străbunicii noștri când făceau pâine).

O vreme am cumpărat maia uscată, la pliculeț dar cum nu era explicat modul de folosire pâinea mea nu creștea. Totuși am observat gustul aparte al acestei pâini care era deosebit față de al pâinii cu drojdie și m-a încurajat remarca unui copil care gustase din pâinea mea și mi-a cerut și pentru acasă.

Atunci am reluat lectura rețetelor de maia pentru pâine și m-am apucat de treabă. Nu mi-a ieșit maiaua de prima dată dar am continuat și la un moment dat am obținut maiaua mult dorită de care am fost foarte mândră. Și acum mă bucur când văd ce frumos crește. Este un sentiment foarte plăcut!

Pentru a obține maia naturală ai nevoie de făină (eu am folosit făină integrală, nu știu cum ar ieși cu făină albă, dar poți încerca), apă plată sau filtrată (deși eu am obținut maia și cu apă de la robinet), un vas în care să le amesteci (de preferat un vas mai înalt, cilindric sau un borcan ca să observi cât de mult crește maiaua).

Iată cum procedezi.

În prima zi, de preferat dimineața sau seara, amesteci 100-200 g de făină cu apă până capătă o consistență de smântână groasă și lași vasul neacoperit (sau acoperit cu un șervețel) la temperatura camerei.

După 24 de ore arunci jumătate din cantitate și transferi cealaltă jumătate într-un vas curat, adaugi 50-100 g de făină și apă cât să obții consistența de smântână groasă. Dacă maiaua este prea moale la suprafața ei se va strânge până a doua zi un lichid pe care îl arunci și mergi mai departe.

De acum dimineața și seara respecți aceeași procedură timp de câteva zile (5-7 zile sau chiar mai mult) până când maiaua ta își va dubla sau tripla volumul. Este bine să pui maiaua într-un vas cilindric sau într-un borcan și să faci un semn  la înălțimea inițială ca să poți observa cât de mult crește (cum observi în imagine).

În primele zile vei începe să observi primele semne de viață în maia sub forma unor mici bule asta însemnând că ești pe drumul cel bun. Chiar dacă nu observi prea multe semne de viață continuă  deoarecefiecare maia are propria evoluție în funcție de mai mulți factori: tipul de făină, temperatura camerei, gradul de hidratare etc.

De asemenea în primele zile vei constata un miros acrișor, puțin neplăcut semn că are loc o fermentație dar cu timpul acest miros va dispărea deoarece maiaua se va stabiliza.

Când maiaua ta își va dubla sau tripla volumul înseamnă că este gata și că ai obținut tu singur ”minunea” care îți va face o pâine deosebită.

Chiar dacă explicațiile ți se par complicate, pe măsură ce te apuci de treabă vei vedea că nu este chiar așa și îți vei da seama de multe aspecte pe măsură ce lucrezi. Vreau să precizez că o dată ce ai obținut maiaua o poți păstra toată viața adică nu mai este nevoie să reiei procedeul de fiecare dată când faci pâine.

Dacă dorești poți citi și alte rețete de maia naturală. Eu ți-am propus varianta prin care obțin eu maiaua nepretinzând că este varianta perfectă ci doar o varianta mai simplă fără a cântări ingredientele și fără prea multe cifre.

Dacă ai orice nelămuriri te rog să lași un comentariu și îți voi răspunde cât de bine pot.

O dată ce ai obținut maiaua o poți păstra la temperatura camerei sau la frigider. Eu o păstrez la frigider și dacă nu fac pâine o ”hrănesc” o dată pe săptămână adică o pun într-un vas curat, adaug făină, apă, amestec și o las să crească la temperatura camerei.

În articolul următor îți voi explica și cum să faci pâine cu această maia. Între timp îți urez succes la obținerea propriei maiele și nu uita dacă ai întrebări să lași un comentariu.

Cu drag,

Mihaela Anghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *