Cum să faci maia pentru pâine simplu și ușor

Deși este martie afară ninge ca în plină iarnă de aceea m-am gândit ca subiectul de astăzi să fie în ton cu vremea de afară – coacerea unei pâini adevărate cu maia naturală. Se apropie și Paștele și până atunci poți reuși să obții propria maia și poate îți găsești și timp să coci o pâine adevărată cu maia.

Eu am descoperit rețeta pâinii cu maia acum vreo trei ani căutând pe internet rețete sănătoase. Nu-mi mai amintesc ce rețetă căutam, dar ce am descoperit a fost grozav pentru mine deoarece întotdeauna mi-a plăcut pâinea și nu prea voiam să renunț la acest aliment.

Mai făcusem pâine de casă dar cu drojdie așa că pâinea cu maia era o mare noutate pentru mine iar de atunci numai astfel de pâine mâncăm, cu excepția petrecerilor și a vizitelor. Eu îi spun pâinii mele cu maia ”copilul meu de suflet” deoarece eu am ”crescut” maiaua pe care o folosesc și eu coc pâinea. Mai mult am mai convins câteva persoane să treacă la pâinea cu maia, vârsta lor fiind între 19 și 73 de ani.

Mai întâi vreau să te conving să încerci pâinea cu maia deoarece are un gust aparte, autentic, este sățioasă și se păstrează foarte bine mai multe zile spre deosebire de pâinea din comerț care mucegăiește repede (doar dacă nu are câțiva conservanți adăugați).

Se mai spune despre pâinea cu maia că are un indice glicemic mai mic deci ar putea fi consumată și de persoanele diabetice iar maiaua predigeră glutenul (proteina din făină responsabilă de alergia la gluten și de boala celiacă) și deci pâinea cu maia este mai sigură pentru sănătate.

La toate acestea vreau să adaug plăcerea de a avea pe masă o pâine făcută chiar de tine, în care știi ce pui și care te învăluie cu mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Dar să revin la maia. Mai întâi vreau să lămuresc niște lucruri întrucât auzind de maia majoritatea oamenilor se gândesc la maiaua folosită la dospirea  cozonacilor, amestecul de făină, zahăr, lapte. Ei bine maiaua despre care vorbesc eu nu este acea maia ci cu totul altceva, este un amestec de microorganisme (drojdii naturale și bacterii lactice) care fermentează aluatul rezultând o pâine hrănitoare și sănătoasă. Acum mi-am amintit că am mâncat și cozonaci cu maia naturală, nu erau făcuți de mine dar au fost foarte buni.

Pentru a avea maia pentru pâinea ta ai două variante: o cumperi dintr-un magazin naturist sau chiar din anumite supermarketuri sub formă uscată sau o prepari chiar tu. Eu am încercat ambele variante și am rămas la maiaua făcută de mine și îți recomand această variantă mai ales că o dată obținută poți păstra maiaua timp nedeterminat cu efort minim.

Pe vremuri maiaua se transmitea din generație în generație. Drojdie nu exista iar străbunicii noștri făceau pâine cu o astfel de maia. Eu am întâlnit persoane care făceau pâine cu drojdiile rezultate din fermentarea prunelor în butoaie.

Există mai multe variante de a obține maia pentru pâine, găsești și pe internet multe dintre care unele foarte precise. În partea a doua a acestui articol îți voi explica varianta mea de a obține maia naturală pentru pâine, iar până atunci te las să pregătești cele necesare: făină (eu folosesc făină integrală de grâu), apă plată sau filtrată deși mie mi-a ieșit și cu apă de la robine , un vas în care să le amesteci (de preferat cilindric sau un borcan) și răbdare.

Revin în curând cu partea a doua a acestui articol în care îți voi spune cum să procedezi ca să obții maiaua pentru pâine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *