Cum să devii mai suplu și mai sănătos

Obezitatea este o boală și chiar dacă nu doare poate avea implicații majore asupra stării de bine și a sănătății. Citeam la un moment dat că în lume se moare mai mult din cauza unor afecțiune legate de consumul excesiv de mâncare  decât din cauza malnutriției și mi s-a părut un lucru la care avem de reflectat.

Obezitatea afectează atât fizicul cât și psihicul nostru. La nivel fizic surplusul de kilograme îngreunează activitatea inimii, crește presiunea sângelui, îngreunează respirația, pune presiune pe articulații și încetinește mișcările la care se adaugă și alte efecte negative.

La nivel psihic obezitatea pune serioase probleme legate de stima de sine, relaționare și integrare în diferite grupuri sociale (școală, serviciu, grup de prieteni) putând determina chiar și izolare socială deoarece persoana respectivă nu mai dorește să dea ochii cu lumea ca să audă din nou că s-a îngrășat.

Implicațiile obezității se simt și la nivelul buzunarului deoarece este mai greu de întreținut decât o greutate normală: hainele mărimi mari sunt mai scumpe întrucât consumă mai mult material, mănânci mai mult, cheltui mai mult cu întreținerea sănătății dând bani pe analize medicale și pe medicamente.

Cum știi dacă ești obez?

Te poți folosi de indicele de masă corporală (IMC).

IMC                                                                Interpretare

˂ 18,5                                                   subponderal

18,5- 25                                                 normoponderal

25-30                                                      supraponderal

30-40                                                      obez

˃ 40                                                         obezitate morbidă

Cel mai bine este să previi îngrășarea, dar dacă te încadrezi într-una dintre ultimele trei rubrici ale tabelului este important să iei niște măsuri ferme chiar de acum.

Poate că ai mai încercat să revii la greutatea normală și nu ai reușit până acum, însă este foarte bine că ai încercat ceva. Știu că orice ai fi făcut a necesitat un efort din partea ta și te apreciez pentru că ai depus acest efort ca să revii la greutatea normală, să faci ceva pentru tine, pentru sănătatea ta și pentru a fii mai bine.

Două metode de a deveni mai suplu și mai sănătos

Pentru mine suplu și sănătos înseamnă să obții greutatea pe care o vrei într-un mod care să nu-ți afecteze sănătatea în mod negativ ci astfel încât să-ți îmbunătățești starea de sănătate.

Adică nu este important doar să slăbești ci și să rămâi sănătos pe parcursul procesului sau eventual să-ți îmbunătățești astfel parametrii stării de sănătate.

Și eu am avut probleme cu greutatea corporală  și pe atunci mă gândeam să dau jos  cumva excesul de kilograme, dar  nu făceam nicio corelație între metodele de slăbit și sănătate.

Norocul meu a fost că nu am dat peste vreo metodă de slăbit care să-mi afecteze sănătatea (pe atunci nu aveam acces la internet și la atâtea informații). Totuși am experimentat ceva ce m-a făcut să reflectez la modul în care este bine să dai jos kilogramele nedorite.

Citisem într-un ziar sau într-un revistă de niște exerciții fizice pe care dacă le făceai în fiecare dimineață puteai să slăbești nu știu câte kilograme. Nu mai știu cât durau dar îmi amintesc că le făceam pe la 6.00 dimineața în camera mea, fără știrea părinților. Într-una dintre dimineți, cred că a treia de când le începusem am simțit cum amețesc în timp ce le făceam, m-am speriat și a trebuit să ies în curte la aer curat ca să îmi revin.

După această sperietură m-am lăsat de ele și mi-am dat seama că nu poți face chiar orice pentru a slăbi.

Acum nu zic că nu este bine să faci exerciții fizice la 6.00 dimineața, dar eu le făceam imediat ce mă trezeam ca să am timp să ajung la liceu, fără nicio încălzire făcută înainte și fără să fii aerisit camera.

Deci te sfătuiesc să optezi pentru metode de slăbit care să-ți susțină sănătatea nu să ți-o deterioreze.

Iată cele două metode prin care și le propun eu pentru a deveni suplu și mai sănătos:  alimentația    și  mișcarea.

Să le luăm pe rând.

  Alimentația

De mâncat mâncăm zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, fără să mâncăm nu putem supraviețui, deci e chiar important să lucrezi la acest capitol.

Legat de alimentație găsești regulile de bază în articolul ”Slăbește mâncând, dar ce trebuie și când trebuie”, iar dacă le respecți vei face un mare progres în privința unei alimentații care să te conducă la greutatea dorită.

La cele trei reguli vreau să adaug încă una care mie mi se pare  extraordinară și care te poate ajuta foarte mult.  Ea se enunță simplu ”Nu mai mânca nimic după ora 18.00”.

Și acum explicațiile. Organismul uman are niște bioritmuri pe care trebuie să le respectăm dacă vrem să ne menținem supli și sănătoși, iar unul dintre aceste bioritmuri ne spune că trebuie să mâncăm ziua și să dormim noaptea.

După ce mâncăm crește nivelul glicemiei și al grăsimilor din sânge (lipidemia) – de aceea sângele pentru aceste analize ți se recoltează în mod obișnuit înainte de a mânca. S-au făcut studii referitoare la creșterea acestor parametrii după ce mâncăm aceleași alimente la micul dejun respectiv la cină, iar rezultatele au fost uimitoare.

Astfel s-a constatat că după consumul unui mic dejun englezesc (cu ouă și șuncă) în timpul dimineții nivelul glicemiei și al grăsimilor din sânge a crescut, dar glicemia a revenit la normal după 2 ore, iar nivelul lipidelor a revenit la normal  după 3 ore.

Același mic dejun consumat seara a determinat de asemenea creșterea glicemiei și a lipidelor din sânge, dar nivelurile lor au revenit la normal abia după 4 ore.

Studiul a mers și mai departe și a măsurat acești parametrii seara fără ca persoana respectivă să fii mâncat nimic, iar rezultatul a fost uimitor. Valorile acestora au început să crească seara chiar dacă persoana nu mâncase nimic. Explicația este că organismul nostru știe că noaptea este normal să nu mănânci și crește automat nivelul glicemiei și al lipidelor din sânge pentru a asigura rezerve suficiente creierului pe timpul nopții.

Deci organismul uman e făcut să mănânce ziua și va avea resurse suficiente și pe timp de noapte, iar dacă nu poți să dormi de foame este probabil fiindcă te-ai obișnuit să mănânci la ore târzii.

Încearcă să nu mai mănânci nimic după ora 18.00 timp de câteva zile și vezi cum este, cum te simți. Încearcă câteva săptămâni și vezi ce arată cântarul.

 Mișcarea

Nu știu cum stai tu la acest capitol, dar dacă nu stai prea bine sigur îl poți îmbunătății ca să te ajute în lupta cu kilogramele.

De asemenea nu știu ce gândești când auzi că trebuie să faci mișcare, dar ar fi bine ca de acum înainte s-o asociezi cu starea de bine și cu un corp mai suplu, mai ușor. Uită-te la copiii mici, ei sunt tot timpul în mișcare și se simt bine. Noi adulții am devenit foarte sedentari: mergem cu mașinile, urcăm scările cu liftul, stăm pe scaun la birou și pe canapea acasă în fața televizorului. Dar ne mirăm că ne îngrășăm sau că nu reușim să mai scăpăm de kilogramele în plus.

Dacă te regăsești în aceste rânduri este timpul să faci ceva în acest sens. Ce anume? În primul rând să privești mișcarea cu alți ochi, nu ca pe o corvoadă ci ca pe o sursă de energie, nu ca pe un disconfort ci ca pe un mijloc prin care poți ajunge la greutatea dorită.

Pornește de la cât de multă mișcare faci în prezent în decursul unei săptămâni (nu trece mai departe până nu îți notezi!): poate mergi pe jos până la serviciu, poate alergi etc. Contorizează mișcarea pe care o faci în decursul unei săptămâni și pornind de la acest nivel începi să mai adaugi câte ceva.

Nu te avânta să adaugi prea multă pentru ca apoi să renunți. Adaugă câte puțin: poate o plimbare în ritm alert, poate să mergi la sală de două ori pe săptămână etc.

Este important să alegi ceva ce îți face plăcere, ce se potrivește cu programul tău și să începi să practici.

Notează cum poți face mai multă mișcare în decurs de o săptămână, trece toate variantele care îți vin în minte, apoi alege una sau două dintre ele și pune-le în practică.

Să zicem că ai ales să urci o dată pe zi scările pe jos până la etajul 7 unde locuiești și să faci în fiecare duminică câte 5 kilometri cu bicicleta. Este doar un exemplu. Acum trebuie să faci întocmai cum ai stabilit, să practici ca să nu rămână doar un plan. Treci peste reacția oamenilor din jurul tău când te vor vedea că faci mișcare și mergi mai departe.

Eu stau la etajul 8 și dacă urc pe scări se găsește vreun vecin să mă întrebe ”Da` ce nu merge liftul?”. Eu îi spun că merge și îmi văd de treaba mea.

Beneficiile mișcării sunt mult prea mari ca să te împotmolești de vreo reacție din partea celorlalți. Îți voi doar câteva dintre aceste beneficii:

  • mișcarea te ajută să devii mai mobil (prin mișcare eu am reușit să fac un exercițiu pe care nu am reușit să-l fac niciodată în copilărie);
  • mișcarea îți dă energie (nu cred că îți prisosește!);
  • mișcarea te ajută să arzi grăsimea de pe corpul tău (și asta îți dorești nu?);
  • mișcarea îți dă o stare de bine (foarte importantă deoarece face mai ușoară lupta cu kilogramele, de multe ori când nu ai o stare de bine tinzând să apelezi la mâncare pentru a o recăpăta).

Practică mișcarea și simte chiar pe tine beneficiile sale!                 

Am vorbit în acest articol despre alimentație și mișcare. Sunt două capitole foarte importante la care poți lucra pentru a obține greutatea pe care o vrei. Încearcă să aplici câte ceva din fiecare și după ce ai integrat în rutina ta mai poți face și alte modificări.

În timp vei observa cu siguranță beneficiile lucrului la cele două capitole chiar și dacă nu a probleme cu greutatea corporală.

Lasă un comentariu și spune-mi ce vei aplica din ceea ce ai citit în acest articol. Ce vei face începând chiar de azi?

Cu drag,

Mihaela Anghel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *